089 672 3675

Със своята височина от 120 метра над видимата си основа гигантът Боров камък може да се определи като стожера на, така да го кажем, „Боровишкия светилищен комплекс“.

Някога е бил едно от укрепленията на местно селище, предполагамо на келти. В основата му пък е намерено едно от 14-те бронзови кончета, намерени досега на територията на страната ни и яздени от глава, които се считат за признак за възникването на българската държава. Името Боров камък уж идва от това, че по скалата растат борове, но „бор“ е стара българска дума за крепост.

Може безопасно да се стигне до площадката, намираща се на 1/3 от височината на скалата. Именно там е възможно случването на рядко събитие, когато слънцето огрее светилището на отсрещния скален масив през процепа между двете канари на Боров камък, при което човек може в полу-сънно състояние да преживее разделянето на телата си едно от друго. Без да знае това, интересен човек от съвсем друг край на България спонтанно нарече скалата Кулата на смъртта.

Интересно наблюдение е, че при облитането на Боров камък с дрон, връзката между дистанционното и дрона изпитваше изключително силни смущения, ненаблюдавани при никоя друга скала из района.