089 672 3675

В село Орешец на 15 км от Белоградчик се намира храмът „Свети Георги Руян“, строен през XIV век. Неговите стенописи са правени в средата на XIX век от майстори от Дебърската школа.

Удивителни са тези стенописи, в които чрез уж православна символика е разказана твърде нетипична история за създателите и владетелите на света и за техните отношения с човека. Вплетени са представи за отвъдното, идващи от митологията на Древен Египет, Богомилството и дори немалко сведения за календара, устройството на света и същността на Твореца, представени в рисунките от пещера Магура.

Каква беше силата на вълнението ми, когато осъзнах, че в различни времена отделни хора са били посвещавани самостоятелно, без посредничеството на жив учител в дълбините на магурските рисунки! Това се случи и на мен, и мен рисунките ме научиха сами какво пише в тях.

Близо до храма се намира особено красивата пещерата Венеца, а с лекота може да се отскочи и до пещера Козарника, където намериха най-древния в света числов запис, датиращ отпреди поне 1.2 милиона години.

С беседите и заниманията на Глинените къщи можете в максимална степен да изживеете района на Белоградчик. Никога повече не се оставяйте да бъдете в ситуацията да се чудите какво да правите тук, където има толкова много и то с такива тематични взаимовръзки.