089 672 3675

Чак в най-западния край на Белоградчишките скали, точно след Збегове, се намира скалният масив Дедо Иванов камък. На него едно време е съществувала голямата средновековна крепост Борич, от която все още личат множество следи. Тя и Збегове са част от много странна Богомилска, а и общобългарска история.

Около скалните масиви Збегове имало няколко манастира, защото това била Видинската Малка Света гора. Според предание, в тези манастири била заточена принцеса Анна, дъщеря на цар Борис Покръстителя, сестра на Цар Симеон Велики и леля на Венеамин, станал по-късно известен като Боян Мага. Тя била заточена в манастирите от баща си заради подкрепа към Богомилството.

Четири века по-късно Видинското царство пада под османско робство. Цар Иван Срацимир е заловен и запратен в заточение, а неговата царица, сръбкинята Анна опитва да избяга в Сърбия първо през Белоградчишката крепост, а след това през крепостта Борич. Но тя, заедно с последните останки от войската биват избити в подножието на Збегове – точно там, където била заточена лелята на Венеамин.

Така Втората Българска държава приключва на същото място, където е извършена голяма несправедливост спрямо богомилите. И то с повторения на характеристики, което е свойствено за кармичните разплати.

Дънов твърди, че падаме под османско робство именно заради прегрешенията си спрямо богомилите.

В Глинените къщи може да научите и други интересни факти за региона на Белоградчик, както и да посетите малко известни места.